lunes, 14 de diciembre de 2009


§ La Tierra - Un mundo aparte

La Tierra, Marte y Venus son planetas semejantes, porque tienen los mismos componentes del sol.

- La Tierra: es distinta, porque es el único planeta que tiene las condiciones adecuadas para vivir.

Su superficie se divide en placas tectónicas. Es un planeta geológicamente activo y un sistema complejo.

Se puede mantener los tres estados (liquido, gaseoso y sólido.), el agua lubrifica la subducción.

Los seres vivos adquieren el dióxido de carbono, que las actividades de la tierra lo devuelven a la atmosfera. El agua mantiene el ciclo en movimiento.
Tiene mucha importancia, la luna respecto a la estabilidad de la tierra.

- Marte: La erosión de las corrientes creaban valles, que eran calidos y húmedos. Los volcanes eran enormes i sólidos.

El gas invernadero mantiene el planeta seco, sin agua. Hay indicios que dicen que podría haber una gran inundación. De algún modo el agua se quedó estancada debajo de la superficie provocando temperaturas muy altas.

Cuando la atmosfera de Marte se quedó encerrada, el agua quedó congelada y el dióxido de carbono se quedó en las rocas.

- Venus: se componía de volcanes, donde existían muchas corrientes de lava llana.

La presión provenía de la temperatura del dióxido de carbono.
El dióxido de carbono se quedaba en la atmosfera.
Venus se fue acercando más y más al sol y por ello es tan caliente.
No se divide en placas tectónicas porque no había océanos, porque al estar tan cerca del sol, el agua se evaporaba.


∆ Diferencias más marcadas:
-En la Tierra: el agua mantiene los 3 estados y el dióxido de carbono lo adquieren los seres vivos.

- En Marte: el agua se congela y el dióxido de carbono lo adquieren las rocas.


- En Venus: el agua se evapora y el dióxido de carbono lo adquiere la atmosfera.

jueves, 26 de noviembre de 2009



Que es la vida?

La vida es vivir. No es una cosa, es un proceso. No hay forma de conocer lo que es la vida más que viviendo, estando vivo , fluyendo, discurriendo con ella.

La vida no te está esperando en ninguna parte, te está sucediendo. No se encuentra en el futuro como una meta que has de alcanzar, está aquí y ahora, en este mismo momento, en tu respirar, en la circulación de tu sangre, en el latir de tu corazón. Cualquier cosa que seas es tu vida y si te pones a buscar significados en otra parte, te la perderás.

La vida es inseguridad, A cada momento se dirige hacia una inseguridad mayor. Es un apostar. Uno nunca sabe lo que va a suceder. Y es hermoso que uno nunca lo sepa.
Si fuera predecible, no valdría la pena vivir la vida. Si todo fuera como te gustaría que fuese y si todo fuera una certeza, no serías un hombre, serías una máquina. Sólo existen certezas y seguridades para las máquinas.La mejor forma de perder la vida es tener una cierta actitud ante ella.

Las actitudes tienen su origen en la mente, y la vida supera la mente. Las actitudes son nuestras creaciones, son nuestros prejuicios, nuestras invenciones. La vida no es creada por nosotros; al contrario, nosotros somos sólo ondas en el lago de la vida.

La vida no es una filosofía, no es un problema; es un misterio. Tienes que vivirla, pero si sucede no de acuerdo a un condicionamiento tienes que empezar de nuevo, desde cero. Osho.

viernes, 30 de octubre de 2009

La deriva continental


La teoria de la deriva continental de Wegener:
- Wegener afirma que els continents descansen sobre una capa plàstica de la Terra i es mouen creuant l'escorça oceànica a la deriva, alunyant-se o acostan-se els uns respecte els altres (deriva continental). Van transcorrer al menys 50 anys perque pogessin ser acceptades les seves idees.
Wegener, però, no va poder explicar el mecanisme responsable del moviment dels continents. Va propossar que la força del camp gravitatori que exerceix la lluna sobre la Terra i origina les marees és la mateixa força que causa la deriva continental. Tampoc va encertar en que els continents "solcaven" l'escorça, com fa un baixell trencaglaç en travessar els mars congelats.
Ara sabem que molts d'arguments de Wegener eren erronis, però va establir les bases per la revolucionària teoria de la tectónica de plaques, que permet explicar el dinamisme terrestre a escala global.
- Les proves de la deriva continental: (es va basar en probes de diversa naturalesa per elaborar la seva teoria de la deriva continental)

a) Proves geogràfiques: Va suggerir que tots els continents varen estar reunits en un de sol anomenat Pangea. Aquest supercontinent as va fracturar fa un dos-cents milions d'anys, i els seus fragments "varen derivar", es varen moure cap a les posicions que tenen a l'actualitat.

b) Proves paleontológiques: Hi han fòssils d'organismes idèntics que s'han trobat en llocs que avui dia disten milers de quilómetres, com l'Amèrica del Sud, Àfrica, l'Índia i Austràlia. Estudis paleontològics indiquen que aquests organismes prehistòrics haurien estat incapaços de recórrer i creuar els oceans que avui separen els continents. Aquesta prova indica que els continents varen estar reunits en alguna època passada.

c) Proves geològiques i tectòniques: Si s'uneixen els continents en un de sol, podem observar que els tipus de roques, la cronologia d'aquestes i les cadenes muntanyoses principals tendrien una continuïtat física. Per tant podem deduir que moltes formacions geológiques i serralades es varen originar quan tots els continents estaven reunits i després es varen separar.

d) Proves paleontoclimàtiques: Va descobrir que existien zones de la Terra en què els climes actuals no coincidien amb els que van tenir en el passat. Hi ha llocs avui que tenen un clima tropical o subtropical, però eren coberts de gel fa 300 milions d'anys.

Font d'informació: http://usuarios.lycos.es/wenasnoxes/la_deriva_continental.htm

jueves, 29 de octubre de 2009

Delta de l'Ebre

- El delta de l'Ebre rep una distinció que li permetrà promocionar-se a Europa: (Reserva de la biosfera)
El fet que el delta de l'Ebre tingui la Carta Europea de Turisme Sostenible ha estat un punt al seu favor per obtenir la distinció Eden (destinació europea d'excel·lència), i a la vegada aquest guardó ajudarà el Delta a aconseguir que la Unesco el declare reserva de la biosfera. «Amb l'obtenció d'aquest segell de qualitat, sostenibilitat i autenticitat ens aproximem a la declaració de reserva de la biosfera», va manifestar el director general de Turespaña.
A més, el certificat Eden permetrà al delta de l'Ebre accedir a fons europeus per promocionar-se com a destinació turística. «Serem al mapa de les Eden i això farà incrementar la demanda de les activitats turístiques que es desenvolupen al Delta», va explicar el director del parc natural.


Font d'informació:
http://www.elpunt.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/85166-el-delta-de-lebre-rep-una-distincio-que-li-permetra-promocionar-se-a-europa.html


- El Delta de l'Ebre podria ser la segona reserva de biosfera del país després del Parc Natural del Montseny:
El secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha ‘animat’ la Generalitat a tirar endavant el procés per convertir el Delta de l’Ebre en la segona reserva de la biosfera del país.

Catalunya aspira a tenir més elements de reserva de la biosfera, referint-se en el cas del Delta de l’Ebre. El titular de Medi Ambient ha valorat molt positivament els trenta anys de reserva de la biosfera del Parc del Montseny, l’única que actualment té reconeguda Catalunya. El conseller ha admès que si bé durant ‘molt de temps’ les administracions locals han hagut d’assumir el pes de la gestió d’aquest tipus d’espais amb el pas dels anys la Generalitat i l’Estat han anat assumint la seva part de responsabilitats.

Font d'informació:
http://www.elter.net/noticia/3301/el-delta-de-lebre-podria-ser-la-segona-reserva-de-biosfera-del-pais-despres-del-parc-natural-del-montseny


  • Una reserva de la biosfera és una àrea on la protecció del medi natural ha de conviure amb l’ús productiu dels recursos i on s’ha de constatar la viabilitat de fer compatibles la conservació i el desenvolupament.

Placas Tectónicas

La Tierra, hace 225 millones de años, estaba conformada en su superficie por una sola estructura llamada "Pangea" (todas las tierras, en griego), la que se fue fragmentando hasta conformar los continentes tal como los conocemos en la actualidad.

Ahora la superficie del planeta esta cubierta por placas en movimiento relativo entre ellas.
Placa tectónica o Placa litosférica es un fragmento de litosfera (capa superficial de la tierra) que se desplaza como un bloque rígido sin presentar deformación interna sobre la astenosfera (manto terrestre que está debajo de la litosfera) de la Tierra.