martes, 19 de enero de 2010

L'evolució

L'evolució és el procés de canvi en totes les formes de vida al llarg de les generacions, i la biologia evolutiva és l'estudi de com i per què té lloc l'evolució.
La comprensió de la biologia evolutiva comença amb la publicació l'any 1859 de l'obra de Charles Darwin, L'origen de les espècies.

PROVES DE L'EVOLUCIÓ

Les proves científiques de l'evolució provenen de molts aspectes de biologia, i inclouen els fòssils, les estructures homòlogues, i semblances moleculars entre l'ADN de les espècies.

1.Registre fòssil

Les investigacions en el camp de la paleontologia, l'estudi dels fòssils, recolza la idea que tots els organismes vivents estan relacionats. Els fòssils proporcionen proves que els canvis acumulats en els organismes al llarg de períodes llargs de temps han portat a la diversitat de formes de vida que existeix avui en dia. Un fòssil revela l'estructura d'un organisme i les relacions entre les espècies actuals i les extingides, permetent als paleontòlegs construir un arbre genealògic per totes les formes de vida de la Terra

2.Anatomia comparada

La comparació de les semblances entre organismes en la seva forma o en l'aparença de les parts que els componen, és a dir, la seva morfologia.

- Taxonomia:
És la branca de la biologia que dóna nom a tots els éssers vius i els classifica. Els científics utilitzen semblances morfològiques i genètiques

- Embriologia:
En alguns casos, la comparació a nivell anatòmic d'estructures dels embrions de dues o més espècies ofereix proves d'una descendència comuna que pot no ser òbvia en les formes adultes. A mesura que es desenvolupa l'embrió, aquestes homologies poden desaparèixer de la vista, i les estructures poden adoptar diverses funcions.

- Estructures vestigials:
Les homologies inclouen un grup únic d'estructures compartides denominades "estructures vestigials". Aquestes estructures aparentment il·lògiques són les restes d'òrgans que tenien un paper important en formes ancestrals.

3.Biologia molecular

Tots els organismes vius contenen molècules d'ADN que porten informació genètica. Els gens són les parts de l'ADN que porten aquesta informació, i determinen les propietats d'un organisme. Els gens determinen l'aparença general d'un individu i, en certa mesura, el seu comportament. Si dos organismes tenen una relació propera, el seu ADN serà molt similar

4.Coevolució

La coevolució és un procés en què dues o més espècies influeixen en l'evolució l'una de l'altra. Tots els organismes estan influïts per les formes de vida que els envolten.

5.Selecció artificial

La selecció artificial és la cria controlada de plantes i animals domèstics i d'altres éssers vius (majoriariament unicel·Lulars) en els laboratoris pel seu estudi. Els humans decideixen quin animal o planta es reproduirà, i quins descendents sobreviuran; així doncs, determinen quins gens seran transmesos a les generacions futures.

No hay comentarios:

Publicar un comentario